Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Pańska skórka

Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich Świętych znany w Warszawie i okolicach. Receptura na ten mały, biało-różowy cukierek jest znana tylko kilku rodzinom, które pilnie strzegą sekretu.

W Słowniku Języka Polskiego z 1908 roku można przeczytać, że pańska skórka to „słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W kolejnej edycji słownika uznawano ją już raczej jako przysmak, aniżeli lek. Pojawiły się też informacje o składzie pańskiej skórki, w której miały się znaleźć guma arabska, cukier, białko jajka i olejek kwiatu pomarańczy.

Zobacz również

Skierniewicki Rynek się zazielenia. Widać już zakres wykonanych prac

Skierniewicki Rynek się zazielenia. Widać już zakres wykonanych prac

Rolnicy okupują Sejm. Chcą spotkania z Tuskiem. Mamy komentarz wiceministra rolnictwa

NOWE
TYLKO U NAS
Rolnicy okupują Sejm. Chcą spotkania z Tuskiem. Mamy komentarz wiceministra rolnictwa

Polecamy

Działali "na policjanta". Poszkodowane jest starsze małżeństwo

Działali "na policjanta". Poszkodowane jest starsze małżeństwo

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Ogromne podwyżki za gaz. W skrzynkach czekają na Polaków listy grozy

Ogromne podwyżki za gaz. W skrzynkach czekają na Polaków listy grozy