Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Skrót meczu Pogoń - Puszcza. Przeprosiny za finał Pucharu Polski

Skrót meczu Pogoń - Puszcza. Przeprosiny za finał Pucharu Polski

Kolejne misje bojowe włoskich Eurofighterów z Malborka nad Bałtykiem

Kolejne misje bojowe włoskich Eurofighterów z Malborka nad Bałtykiem

Polecamy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

Przecieki maturalne? Nie ma szans! CKE wysyła nadajniki do szkół

Przecieki maturalne? Nie ma szans! CKE wysyła nadajniki do szkół