12 potraw na Wigilię polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa. Tradycyjny karp, pierogi, barszcz 23.12.2023
Cappuccino z grzybów leśnych i dachówki z parmezanu:
Składniki:
* śmietanka - 150 mililitrów
* grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów
* 35 mililitrów tłuszczu
* pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów
* mąka - 2 łyżki
* kulki czerwonego pieprzu - 2 łyżki
* suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta
* olej truflowy
* tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
2. Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut. Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
3. Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.
4. Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.
5. Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień. Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
6. Resztę śmietany ubij na sztywno. Dopraw ją solą i pieprzem.
Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni