Finał Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej odbył się w dniach 25 – 26 kwietnia 2013r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu przy ulicy Warzywnej. Pleszewski ZSUG reprezentowali Artur Stasiak z kl.3 b zsz odbywający praktyki zawodowe w Zakładzie Masarskim „ARO”- pani inż. Anny Robaczyk w Gołuchowie i Grzegorz Szymczak z kl.3 a zsz odbywający praktyki zawodowe w Zakładach Mięsnych Witolda Werblińskiego w Dębniałkach Kaliskich. Opiekunem uczniów z ramienia szkoły, odpowiedzialnym za ich przygotowanie teoretyczne, była nauczycielka - Małgorzata Chudzyńska.
Do udziału w XV Turnieju Przetwórstwa Mięsa zakwalifikowano zaledwie cztery szkoły: z Jarosławia (tam kształcą się wędliniarze znanej w całej Polsce firmy ,,Sokołów"), Łukowa, Pleszewa i Poznania.
Zadanie praktyczne wykonywane przez uczestników turnieju dotyczyło zakresu produkcji kiełbas. Była to praca przy nadziewarce oraz dekoracyjne układanie wędlin, według własnego pomysłu. Część praktyczno – teoretyczna polegała na rozpoznawaniu klas i rodzajów mięsa i podrobów, przypraw i materiałów pomocniczych oraz wskazywaniu sposobu ich wykorzystania, doborze odzieży roboczej i ochronnej oraz ocenie organoleptycznej wyrobów wędliniarskich.
26 kwietnia 2013 r odbyło się uroczyste zakończenie ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Artur i Grzegorz przywieźli z Poznania dyplomy i medale finalistów ogólnopolskiego turnieju - znaleźli się bowiem w dziesiątce finalistów, tym samym będą zwolnieni z części teoretycznej egzaminu zawodowego.
Uczniom ZSUG Pleszew serdecznie gratulujemy sukcesu!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?