Jesienna Spiżarnia, czyli smaki lata zamknięte w słoiku
Jesienna aura sprzyja próbowaniu nowych przepisów i smaków, a coraz dłuższe wieczory to idealny czas, by pomyśleć o zrobieniu jesiennych przetworów, z których będziemy mogli skorzystać zimą. Niby przez cały rok możemy kupić dżemy, kompoty czy ogórki kiszone, ale smak nawet najlepszej kompozycji ze sklepowej półki nie dorówna temu z własnoręcznie przygotowanego słoiczka.
- Jesienna Spiżarnia to już tradycyjny pokaz potraw, które zimą królują na naszych stołach. To też okazja do wymiany przepisów i spróbowania nowych smaków - podkreśla Bożena Grabowska, prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pleszewie
Doskonale wiedzą o tym panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Pleszew, które przygotowały tradycyjną Jesienną Spiżarnię, w której królowały tradycyjne receptury sporządzenia przetworów z truskawek, wiśni, malin i innych owoców dostępnych w ogródku. Dżemy, kompoty, powidła i nalewki to naturalne i smakowite desery. Oprócz tego na stoiskach można było poznać tajniki przygotowania ogórków kiszonych, ogórków małosolnych, marynowanych papryk, grzybów, kabaczków, a także dyni w occie czy gotowego przecieru pomidorowego. Bo jak się okazuje tak przygotowane warzywa świetnie nadają się na zakąski oraz dobrze pasują do codziennego obiadu. Oprócz sprawdzonych i tradycyjnych przepisów można było znaleźć i zasmakować rozmaitych i smakowitych przetworów domowych.
"Jesienną spiżarnię" w Rokutowie zorganizowały Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Pleszew na czele z Bożeną Grabowską, prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pleszewie wraz z Zajezdnią Kultury, Urzędem Miasta i Gminy Pleszew oraz Starostwem Powiatowym.
Polub nas na FB
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?