Festiwal "Wielkopolska Pyra"
Ziemniak, kartofel, bądź po prostu pyra, czyli jedno z najbardziej popularnych warzyw kojarzonych z regionem Wielkopolski. To właśnie pyra była motywem przewodnim kulinarnego festiwalu, który w Brzeziu odbył się już po raz 16.
Program, jak przystało na imprezę biesiadną, obfitował w atrakcje kulinarne i muzyczne. Jak podkreślały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brzezie - Ziemniak w Wielkopolsce jest bardzo znany i lubiany... Wszystko, co z ziemniaka, zawsze wszystkim smakuje, stąd ziemniaczana biesiada - tłumaczyły.
Ziemniak królował w serwowanym menu oraz w licznych konkursach. Można było posmakować pyry z gzikiem, kopytek z kapustą, sałatki ziemniaczanej, kiełbasy smażonej z z pieczonymi ziemniakami. Nie zabrakło też słodkich smakołyków, w których oczywiście nie mogło zabraknąć ziemniaków.
Wiele radości sprawiły wszystkim konkurencje sprawnościowe z udziałem dorosłych i dzieci.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?