Z milimetrową precyzją potrafią kroić w kilka sekund, ich dania zachwycają smakiem i wyglądem - to tylko kilka cech, które wyróżniają dobrego kucharza. Wielu z tych umiejętności można się nauczyć i samemu zostać kucharzem. Przykładem jest Tobiasz Tarka, lider w plebiscycie „Mistrzowie Smaku” w kategorii „kucharz”, który swoją przygodę z gastronomią rozpoczął już w szkole średniej i od początku wiedział, jaka będzie jego recepta na sukces.
AKTUALNE WYNIKI PLEBISCYTU MOŻESZ ŚLEDZIĆ >>TUTAJ<<
- Moją receptą na sukces w gastronomii jest wyznaczenie sobie celu w życiu zawodowym i dążenie do niego poprzez ciężką pracę, która powinna się zacząć już na praktykach szkolnych, bo w dalszej perspektywie na każdego może czekać praca w restauracji - zauważa Tobiasz i porównuje to do warzywa, które mają zastosowanie w gastronomii. - Jeśli nie będziemy ich podlewać od zasiania to nie wykształcą dorodnego owocu - mówi i dodaje, że jeśli praktykant nie będzie pracować ciężko, sumiennie, dokładnie oraz w swoją pracę wkładać całego serca, to nie osiągnie sukcesu i wyznaczonego przez siebie celu.
- Przykładem mojej ciężkiej pracy jest ukończenie technikum gastronomicznego w Pleszewie, studiów w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu oraz aktualnie praca na stanowisku szefa kuchni - podsumowuje Tobiasz Tarka, który jest szefem kuchni w Sali Bankietowej „Ewa” w Pleszewie.
Jak każdy kucharz ma swoje kulinarne marzenia. Jednym z nich jest kontynuowanie nauki w szkole o kierunku „menadżer gastronomii”, ale największym jest oczywiście otwarcie własnej restauracji.
Na pytanie o popisową pozycję w menu, odpowiada, że jest to jedne z łatwiejszych pytań, które każdemu kucharzowi sprawia nie lada problem.
- Nie mam swojej jednej ulubionej pozycji w menu. Lubię kombinować, łączyć smaki, przepisy oraz kuchnie w celu osiągnięcia czegoś nowego, czegoś swojego. Nie zawsze jednak, to się udaje, ale człowiek uczy się przez całe życie i na własnych błędach - zauważa.
Według niego idealny szef kuchni powinien być: pracowity, sumienny, dokładny oraz przywódczy. Powinien być również wzorem i przykładem dla innych pracowników, którzy muszą w nim widzieć wsparcie oraz w pełni oddany swojej pracy.
- Według mnie jedną z najważniejszych cech dobrego szefa kuchni jest jednak posiadanie szeroko rozwiniętej wyobraźni, dzięki której znajdzie wyjście z każdej trudnej sytuacji - dodaje i podkreśla, że dla idealnego szefa kuchnia powinna być drugim domem.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?