Fabryka Maszyn Spożywczych Spomasz SA wraz z Przemysłowym Instytutem Maszyn Rolniczych w Poznaniu to laureaci konkursu w kategorii „Innowacyjna Inwencja”, za projekt „Nowa generacja urządzeń do schładzania mas cukierniczych”. Podmiot badawczy otrzymał czek na 100 tys. złotych, a przedsiębiorstwo na 50 tys. złotych. Zwycięzcy skorzystają również z pakietu promocyjnego, przygotowanego przez Urząd Marszałkowski.
Urządzeniem, które zapewniło Spomaszowi nagrodę, jest stół do schładzania masy pomady mlecznej, z której produkuje się cukierki - krówki. Nagrodę - statuetkę oraz czek na 50 000 złotych odebrał prezes Fabryki Spomasz S.A Tadeusz Rak podczas gali w poznańskim ośrodku Telewizji Polskiej.
Projekt innwacyjnego stołu powstał w biurze konstrukcyjnym w Spomaszu. Kieruje nim mgr inz. Tomasz Szafraniak
mówi prezes Spomaszu Tadeusz Rak.Prezes twierdzi, że
prawdziwa krówka jest wyprodukowana na urządzeniach, które wykonano w pleszewskim Spomaszu wg pleszewskiej receptury
.
Prawdziwa krówka powstaje z surowego masła, mleka oraz cukru. Masa krówkowa jest gotowana w urządzeniach produkowanych w pleszewskim Spomaszu. Po wdrożeniu innowacyjnego urządzenia - stołu z kwasoodpornej stali - masa krówkowa będzie schładzana wodą, która ma krążyć w zamkniętym obiegu. Do tej pory woda trafiała do kanału ...Prawdziwa krówka po pokrojeniu masy na stole, trafia w delikatne ręce kobiet, które zawijają je w papierki. Kolejny etap to 7 dni leżakowania.
W tym czasie cukierek dojrzewa.
Dobra krówka po przełamaniu w środku ma łezkę
mówi Tadeusz Rak. dodaje, że krówki jako produkt naturalny - trafiają do wielu krajów świata.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?