Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia Wielkopolska - bogactwo niezwykłego smaku

Paweł Brzeźniak
Kuchnia wielkopolska jest elementem projektu realizowanego w Dąbrówce Kościelnej
Kuchnia wielkopolska jest elementem projektu realizowanego w Dąbrówce Kościelnej Iza Budzyńska
Jeszcze przez najbliższe kilka tygodni potrwa projekt "Kuchnia wielkopolska - dawniej i dziś", który odbywa się w Dąbrówce Kościelnej w gminie Kiszkowo. Uczestnicy poznają wspaniałości naszej regionalnej kuchni.

Kuchnia wielkopolska - dawniej i dziś

Na realizację projektu pozyskano 6 tysięcy złotych z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich. Wkład własny w postaci 300 zł pokryje Rada Sołecka. Celem projektu jest wymiana doświadczeń podczas gotowania oraz współpraca i koleżeństwo osób w nim uczestniczących. Chodzi także o to, aby pokazać, że ziemniaki to wspaniałe rośliny okopowe, które są potrawą nisko kaloryczną i "nie tuczą". – Można z nich przygotować bardzo wiele rozmaitych potraw. Wiele osób nie zdaje sobie nawet z tego sprawy – przyznaje Zuzanna Modrak, która wraz z Marią Błaszyk jest koordynatorką projektu.

Projekt rozpoczął się od warsztatów kulinarnych prowadzonych przez kucharza. Odbędą się także spotkania z dietetykiem. – Ta inicjatywa pokazuje, że w społeczeństwie lokalnym drzemie bardzo wiele pomysłów – przyznaje poseł Tadeusz Tomaszewski, prezes Stowarzyszenia Młodych Wielkopolan, które jest współorganizatorem projektu. Zakończenie tego działania jest przewidziane na listopad. Wówczas, odbędzie się podsumowanie projektu, na którym odbędzie się pokaz potraw z ziemniaków, który przygotują uczestnicy kursu. Szczegółowe informacje wkrótce!

Naszym Czytelnikom prezentujemy recepturę na marcepana z ziemniaka autorstwa naszych gospodyń:

0,5 kg ziemniaków
1/2 szkl. cukru
3 aromaty migdałowe
250 g kaszki błyskawicznej
3/4 kostki masła
1 czekolada gorzka
1 paczka płatków migdałowych lub kokosowych
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę dwa razy. Masło rozpuszczamy (nie gotujemy), dodajemy cukier. Do ziemniaków dodajemy rozpuszczone masło z cukrem, do tego dodajemy kaszkę błyskawiczną, olejki migdałowe, mieszamy na jednolitą masę. Wyrobioną masę wychładzamy, po czym łyżeczką nabieramy porcję ciasta i robimy kulki. Wykonane kulki wkładamy do lodówki na jedną godzinę. polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy płatkami.

Smacznego!

Takie i wiele innych receptur można otrzymać uczestnicząc w projekcie "Kuchnia wielkopolska - dawniej i dziś".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto