18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domek z piernika w sam raz na święta!

RED
Domek z piernika
Domek z piernika Kamila Walendowska
Proponujemy Wam upieczenie piernikowego domku z okienkami i szybkami z landrynek! Pieczenie i budowanie piernikowego domku, może być doskonałą zabawą dla całej rodziny!

Domek z piernika

Czy domek z piernika mogła mieć tylko Baba Jaga z bajki o Jasiu i Małgosi? Nie! Okazuje się, że każdy może sobie ulepić piernikowy domek. Przekonuje o tym Kamila Walendowska z Macewa, zaprzyjaźniona z redakcją mama Macieja, Oli, Adasia i Michałka.

Razem z dziećmi pani Kamila upiekła w ubiegłym tygodniu piernikowy domek, a Czytelnikom ,,Gazety Pleszewskiej’’ zdradza techniczne szczegóły ,,budowy piernikowej budowli’.

Podstawą jest piernikowe ciasto, na które przepis znaleźć można w babcinym zeszycie lub w internecie. Przepis pani Kamili zamieszczamy obok. Na domek wystarczy 1/5 ciasta.

Musi też być pomysł i projekt zgodny z zasadami budownictwa. Pani Kamila rysuje i wycina z papieru poszczególne elementy domku: cztery ściany z drzwiami i oknami, spadzisty dach i komin.

Potem papierowy projekt ustawia. Jeśli budowla stoi, papierowe elementy kładzie na ciasto i wycina.
- Trzeba dodać trochę na sklejenie, bo przecież ciasto rośnie - tłumaczy pani Kamila. Ściany i dach domku układa na aluminiowej folii. Oczywiście domek ma okienka a w nich szybki. Do tego kolorowe. W każdy otworek okienny trzeba włożyć kolorową landrynkę - zwyczajny cukierek, byle nie ,,lodowy’’, bo zrobi się piana.

- W trakcie pieczenia landrynki się rozpuszczają, tworząc kolorowe ,,szybki’’ – mówi nasza Czytelniczka.
Potem, kiedy elementy domku przeschną, przychodzi czas na klejenie ścian i dachu. Elementy łączone są lukrem z białka ubitego z cukrem - pudrem.

Rolę narzędzi budowlanych pełnią wykałaczki. Kiedy domek jest gotowy , można go polukrować. Wtedy wygląda jak przyprószony śniegiem.

Piernikowy domek stoi pod choinką przez całe święta. Jak każdy piernik twardnieje. Zjadany jest po świętach. Trudno go skonsumować, bo jest twardy, ale dzieciaki mają frajdę. Szczególnie te młodsze, siedzą i patrzą, jak mama piecze dla nich najprawdziwszy domek z piernika.

Przepis na pierniki
Pierniki duża porcja
Ok 2,5 kg mąki 0,5 kg cukru 0,5 l sztucznego miodu 6 jaj 1 margaryna 250 g smalcu 20g cynamonu 2 łyżki mielonych goździków 60g przyprawy do piernika 36 g proszku do pieczenia 1 łyżka sody 1 łyżka kakao

Jajka ubijamy na parze z połową cukru. Z drugiej połowy cukru robimy karmel, dolewamy 2 niepełne szklanki wody. Dodajemy margarynę i smalec aby się rozpuściły. Do wielkiej miski wsypujemy mąkę i przyprawy. Wlewamy karmel z tłuszczem, a na koniec ubite jajka. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto partiami rozwałkowujemy na 0,5 cm i wykrawamy pierniki. Masa piernikowa może leżakować 2 dni zanim upieczemy wszystkie pierniki. Po upieczeniu pierniki polukrować i zamknąć w szczelnym pojemniku w celu skruszenia.

pl

Pleszew.naszemiasto.pl na Facebooku - dołącz do naszej społeczności!

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected] lub zadzwoń: (62) 742 00 62, (62) 742 58 25, 502 499 363
od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto